Tri-Bekk Hűtés és Klímatechnikai Kft.
Épület- és gépjármű hűtéstechnológia

 +36-30-390-4604
 info@bekk.hu

Elektromos és hibrid jármű klíma

Hibrid és elektromos járművek klímarendszere

Napjainkban jelentős mértékben nő a hibrid és elektromos hajtással ellátott gépkocsik száma a közlekedésben. Ezen járművek hűtő- és klímarendszere eltéréseket mutat a hagyományos üzemű autókhoz képest. A hibrid járművekben elektromos hajtású klímakompresszorokat alkalmaznak, melyek a belső égésű motortól függetlenül üzemelhetnek, így lehetővé teszik már az utazás megkezdése előtt az utastér lehűtését. Fontos különbség, hogy az elektromos klímakompresszorok nem kenhetőek a szokásos PAG olajokkal, mivel azok nem rendelkeznek a szükséges szigetelő tulajdonságokkal. Ezért ennél a technológiánál általában a hozzá illő jellemzőkkel rendelkező POE olajokat használják. Amennyiben mégis PAG olaj kerül az elektromos hajtású klímakompresszorba, azt érzékeli a rendszer és nem indul el.

Az akkumulátor hőmérséklet-szabályozása

A hibrid vagy elektromos hajtású autók esetén kiemelkedő szerepe van a hajtáshoz energiát biztosító akkumulátornak. A nagy terhelés vagy a fékenergia-visszatáplálás az akkumulátor celláinak jelentős melegedését okozhatják, melyhez a nyári hónapokban a magas külső hőmérséklet is hozzáadódik, így ezek együttesen az akkumulátor túlmelegedéséhez vezethetnek. Mivel az akkumulátor túlhevülése hozzájárul az élettartamának csökkenéséhez, ezért az ilyen járművekben a klíma nemcsak az utastér hűtéséért felel, hanem az akkumulátor hőmérsékletét is szabályozza. Nagyobb kapacitású akkumulátorok esetében a túl alacsony hőmérséklet is negatív hatást fejthet ki, ebből kifolyólag az akkumulátor kiegészítő fűtése is szükséges lehet, hogy az ideális hőmérsékleti tartományba kerüljön.

Az akkumulátor hőmérséklet-szabályozására több fajta módszer létezik:
- Az egyik eljárás lényege, hogy a klimatizált gépjármű utasteréből elszívott levegőt keringetik az akkumulátor szabadon hozzáférhető felületei között.
- A másik megoldás során az akkumulátorcellába speciális elpárologtató lemezt építenek be, mely rácsatlakozik a gépjármű klímaberendezésére és a hagyományos elpárologtató elven fejti ki hűtő hatását.


Forduljon hozzánk!

A fentiekből következően a hibrid, illetve elektromos gépjárműveken végzett klímaellenőrzést és javítást csak az erre a technológiára felkészült, a szükséges speciális szerszámokkal és megfelelő szakértelemmel rendelkező szervizre szabad rábízni. Cégünk az ilyen járművek klímarendszerének javításához is rendelkezik a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, eszközökkel, tapasztalattal.

Kapcsolódó dokumentumok:

Autóklíma, raktérhűtő, állófűtés szerelési árlista »

Több évtizedes tapasztalat az épület- és gépjármű klímatechnika területén!

7632 Pécs, Északmegyer dűlő 32.
Telefon / fax: +36-72/216-764
E-mail:
Autóklíma, raktérhűtés, állófűtés:
Bekk Norbert +36-30/390-4604
Épületklíma:
Bekk Róbert +36-30/620-3889

© TRI-BEKK Kft - Minden jog fenntartva

Weboldal: